Lila Majs - new superfood pow(d)er from Peru!

Följer du också de senaste trenderna från världen av hälsa och fitness? Här är vad vi nyligen har upptäckt. Lila majs - en stormakt hälsosam lila grönsak som har ännu mer anthocyaniner och fenolic än blåbär!

Lila majs innehåller höga halter av fenolic och anthocyaniner, bland annat fytokemikalier. Färgämnet är cianidin-3-b-glucosan. Befolkningen i Anderna gör en uppfriskande drink med lila majspulver som kallas chicha morada. Denna drink anses numera vara en superdrink på grund av sitt höga innehåll av fenolic. Fenolic är känt för att vara bioaktivt och funktionellt. Forskning visar att grödor med högt innehåll av fenolic och anthocyanin är starka antioxidanter. Anthocyaniner är typer av komplexa flavonoider som producerar blå, lila och röda färger. Lila majs innehåller starkare antioxidanter och antiradikala kinetiker än blåbär och högre eller lika hög halt anthocyaniner och fenolic som blåbär. Pulvret innehåller 6% anthocyaniner i koncentrerad form.

Lila Majs är en uppsättning av majs sorter med en lila fröställning. De växer i Anderna och vid kusten i Peru, sedan långt innan Inkarikets fornstora dagar. Det finns olika varianter av lila majs alla härstammar från släkt-linjen ”Kculli”.

Hälsoeffekter: Lila Majs är rik i antocyaniner och fenoliska ämnen samt andra viktiga hälso- (fytokemikalier). Tack vare att lila majsen är rik i antioxidanter bidrar den till en bättre hälsa. Lila majs innehåller flavonoider som till exempel antocyaniner som ger majsens sin härliga lila färg och bidrar med ett reducerat kolesterol värde och stabiliserar kolagen värden.

Användning: Lila majspulver passar perfekt som ersättning för mjöl för bland annat bakning eller matlagning. Med dess höga halt av fenoler och antioxidanter fungerar den lika bra i din smoothie (se recept) eller varför inte pannkakor. Lila majs används ofta av befolkningen i Anderna i en uppfriskande drink som kallas chicha morada. Det är en mycket nyttig dryck främst på grund av den höga halten av antocyaniner.


Alicja Chlebna
Alicja Chlebna

FörfattareLämna kommentar

Kommentaren kommer att godkännas innan den postas.