Misstänkt veteallergi

God kväll alla glada!
I skrivande stund befinner jag mig på ett tåg från Stockholm efter en hel utbildningsdag i SomaMove. Lagom trött i kroppen och kunde inte längta mindre till kvällens planerade sushi. Men, det var inte det inlägget skulle handla om, utan det jag tänkte ta i beaktning idag är något som blev väldigt verkligt för mig härom dagen.. Nämligen matallergi.

Dagens supergoda lunch i Stockholm, Zucchinibiff med potatis.

Jag har senaste halvåret varit väldigt mycket sjuk (räknade ut att jag varit frisk i ca 7v totalt) vilket inte är likt mig. Tidigare har jag varit sjuk ca 1 gång om året och nu detta. Kroppen har av någon/några anledningar motverkat mig och i fredags hade jag en läkartid. Som misstänkt kom det dem vanliga frågorna "är du stressad", "sover du tillräckligt" "jobbar du med barn" osv. Svar NEJ, JA, NEJ, inga större konstigheter vad jag kan bemärka.. därav skumma känslan när jag är sjuk så ofta.

Så, vad läkaren kunde påpeka verkade allt normalt bortsett från att min mage lever sitt egna liv och producerar s.k. foodbabies efter var och varannan måltid samt mer eller mindre trevliga besvär som inte bör nämnas på denna sida. Jag har själv misstänkt en längre tid att det kan vara något min mage inte gillar med det jag äter och har försökt minska mjölkintaget till en början utan större framgång. Har även mått allmänt skumt emellanåt med lätt andnöd, mycket sura uppstötningar och även random utslag. Detta kan jag nu i efterhand koppla till 30-60min efter större måltider efter diskussionen med läkaren.

För att detta inte ska bli allt för ointressant och utdraget så är summan av kardemumman.. Läkaren misstänker veteallergi. Så i samråd med läkaren ska jag nu undvika vete helt i 1 månad för att se om det blir bättre. Varför man misstänker veteallergi och inte exempelvis gluten är för att blodstatus ser bra ut och vid gluten kan kroppen ha svårt att ta upp näringen och därmed försämras vissa värden i kroppen vid prov till skillnad från matallergi där IgE-antikropparna höjs.
Jag är ju sedan ca 8 år tillbaka gravt allergisk mot gräs och blir riktigt dålig sommartid och en inte vanlig men heller inte ovanlig korsallergi vid gräspollen är allergi mot sädesslag. Och vete är en grässort så egentligen helt logiskt?!

Mina frukostar denna vecka, vegansk smoothie med färsk frukt.

Jag tänkte skriva mer om veteallergi i ett annat inlägg då jag känner att detta inlägg är långt som det är. Min kost ser därmed lite annorlunda ut framöver och idag är jag inne på 4e vetefria dagen och redan har min nästäppa släppt samt att jag inte haft en enda sur uppstötning?! Hur skönt som helst! Så, uppföljning återstår och stay tuned tills dess :)


Corinne Säll
Corinne Säll

FörfattareLämna kommentar