3D träning - verkligen bara en fluga?

God kväll!
I mina tankar sådär på kvällskvisten tänkte jag ta upp ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, nämligen min relativt nyfunna vän 3D träningen. Kanske har du hört om det, eller så är det för dig helt nytt. Så, vad är 3D träning?

3D träning kan kort beskrivas som en funktionell biomekaniksträning, dvs läran om hur muskler och leder fungerar i tre olika plan. Logiskt? Ja men visst, här kommer mer..
3D träningen baseras på hur kroppen reagerar på krafterna gravitation, underlagskraft ,massa & moment. Eftersom dessa krafter bestämmer hur vår anatomi ser ut så vill 3D träning förbättra motståndskraften och samarbetet dem emellan samt skapa en balans i kroppen i både rörligheten och styrkan. Detta ger oss bättre förutsättningar för att undvika skador samt för att kunna röra oss fritt i vår vardag som träning.

Vi fokuserar alltid på varje individ som sig och vi måste därmed vara lyhörda och ta hänsyn till hur kroppen fungerar tillsammans med eventuella skador och begränsningar för att anpassa träningen därefter.​ Vi lyder dock alla under samma fysiska lagar och kommer därför i stor mån kunna använda- och- dra nytta av träningsprinciperna för att få en välfungerande kropp.

Så, vad kommer 3D träningen göra för dig? Såhär, om vi kan lära kroppen hantera de fysiska krafterna bättre, minskar onödig energiåtgång vilket gör att lederna samspelar bättre – och mår bättre. Samtidigt är din kropp i skick att användas för det du har behov av, oavsett om det är idrotter eller vardagsaktiviteter. Kroppen är designad för att agera skonsamt så att krafter kan spridas ut på flera ställen samtidigt. Kan vi klara av detta kommer våra leder fungera utan problem under väldigt lång tid och detta minskar risken för skador. Vår största uppgift är därför att se till att vi rör oss på det mest skonsamma sättet, vilket betyder att rörlighet och stabilitet hör ihop och inte kan separeras och på så vis bygger vi upp våra övningar.

Från senaste träningen med IFK

Jag applicerar idag principerna vi fått lära oss inom 3D träningen på majoriteten av mina kunder samt under ett urval av mina pass. Det blir även allt större inom idrottsvärlden och jag har på senare tid börjat coacha fysträningen för bl.a. IFK Nyköpings herrlag i handboll. Är du intresserad av att läsa mer så finns nypublicerade artiklar på SN.se. HÄR skriver dem om 3D träningen för handbollen och HÄR var dem för någon vecka sedan och intervjuade mig om 3D träning för den dagliga människan.

En skärmdump från artikeln på SN

Vissa (generellt dem som inte är inlästa på principerna) påstår att detta med 3D bara är en fluga. Visst, själva 3Dn kanske må vara en fluga, men principerna och resultaten pratar för sig själva och detta är något jag kommer använda mig av en lång tid framöver.


Corinne Säll
Corinne Säll

FörfattareLämna kommentar