Cheesecake ~ LemonLime

Hälsosamma desserter måste vara det bästa som finns. Gärna lite lagom frusna nu i värmen. Om jag får välja (och det får jag såklart eftersom jag gör godsakerna) blir det oftast i form av choklad året om. Nu under sommaren lockar dock lite syrliga smaker som lime och citron lite mer. Som en ljuvlig cheesecake med LemonLime till exempel. En vegansk och raw version som gör gott inifrån och ut.

Rawfood desserter är min passion och det går att variera i oändlighet - och jag har bjudit dylika sockerjunkies som har älskar mina desserter också så de går absolut att bjuda på även om jag vet att många är skeptiska. Enkla att göra är de också allt som oftast, bara en äger en mixer eller matberedare (blir inte lika slätt i matberedare men funkar absolut).

Ingredienser botten:

2 dl pekannötter (eller valfria nötter)

8 dadlar

1 nypa flingsalt + ev lite vatten.

Ingredienser fyllning:

2 dl cashewnötter

1/2 dl vatten

1 1/2 dl kokosolja

3/4 dl agavesirap (eller liknande)

1 nypa salt

1 dl limejuice

1 dl citronjuice

smält choklad

Börja med att blötlägga cashewnötter i vatten, gärna en fyra timmar. Det funkar även utan att blötlägga men resultatet kan bli mindre slätt samt att en inte rensar bort slagg från nötterna.

Gör sedan botten genom att köra alla ingredienser till denna i en matberedare, eventuellt behöver det tillsättas lite vatten för att det skall bli kladdig konsistens (beror på hur färska dadlarna är). Tryck ut i botten av en springform.

Mixa därefter alla ingredienser till fyllningen bortsett från kokosoljan till en slät smet. Smält kokosoljan i ett vattenbad och häll ner i cashewblandningen och mixa igen. Häll över i springformen och sätt in i frysen så det kan stelna (kylen går också utmärkt men det tar längre tid bara. Smält lite raw choklad över vattebad och ringla över lagom till serveringen.


Annika Dahlgren
Annika Dahlgren

FörfattareLämna kommentar