Annika Dahlgren

January 14, 2018

0 kommentarer


Mandelkaka med hallon (vegan)

Frukost och kaka i ett. Vem vill inte ha det så? Jag kombinerar gärna och gör en hälosam kaka som är bra nog för kroppen att äta när som på dagen. Morgon, middag, kväll - bara att välja.

Jag har inte sötat den så de smakar sött utan gjort den mäktig och neutral. Det går dock fint att smaka av smet och söta mer om det passar en bättre.

Ingredienser: 1 dl kokosolja, 250 gram mandelmjöl, 1,5 dl agavesirap, 2 krm vaniljpulver 4 ägg/chiaägg, 2 dl tinade mosade bär (hallon), 250 gram silkestofu, kokosgrädde/vaniljsås + dekoration.

Vispa samman kokosolja och agave i en bunke och låt det bli fluffigt. Knäck ägg och separera vitor och gulor. Rör ner gulor i smeten och blanda runt. Rör ner vaniljpulver, silkestofu och hallon för att sedan röra ner mjöl lite i taget.

Vispa sedan äggvita fluffigt och vänd försiktigt ner i smeten.

Använd en form som är runtomkring 22 cm i diameter. Smörj den med kokosolja och Häll i lite mandelmjöl för att bröa.

Häll i smeten och sätt i mitten av ugnen så 175 grader i runt 40-45 minuter. Täck gärna över efter halva tiden så slipper den bränna.

Låt svalna och dekorera sedan. JAg tänkte ha kokosgrädde men råkade glömma den i frysen så den blev is. Istället använde vi oatlys vaniljsås vilket också funkade bra. Lite bär frukt och nötter blir fint på toppen. Likaså riven sockerfri choklad.

Rödbetskick

Efter ett långt uppehåll pga gravidillamående och bebis slash tvåbarnsbubbla är jag nu tillbaka i full fart.

Mitt nyårslöfte till mig själv är att dricka fler fantastiska smoothies i all världens färger. Det bästa jag vet men som glömts av lite det senaste åren.

 

Denna härligt knalliga blev ett härligt hopkok till en riktig morgonboost denna veckan. Som frukost och dessert i ett.

1 kokt rödbeta, 1/2 vattenmelondricka (från förra naturalbox), 1 dl kokosmjölk, 1 banan, 1 msk mandelsmör, 1 msk ärtprotein (också från naturalbox ett tag tillbaka) och 1 dl hallon. 

Mixa och fyll eventuellt på med lite vätska till önskad konsistens. Fin start på dagen tillsammans med ett gäng nötter och några klyftor apelsin.

 

 

July 02, 2017

0 kommentarer


Rabarberpaj (glutenfri)

I vanlig somrig ordning måste en äta smulpaj när det är sommar. Med vaniljsås eller glass. Helst lite lagom dränkt enligt visst i familjen - enligt den minsta äts det visst med fingrarna. Jag gillar paj med rabarber för det är sådär perfekt sommarsyrligt!

Hur som helst är det fri från raffinerat socker och självklart glutenfri. Och alldeles vansinnigt krispigt god. Vill en vara säker på att den är totalt glutenfri använd glutenfria havregryn (kan annars finns spår) eller andra gryn.

Denna gjordes i en vanlig rund pajform med massor av smulning ovanpå. Vill en inte ha så mycket deg går det klart att minska på det.

Ingredienser:
ca 4-500 gram rabarber
125 gram smör (alt kokosoja)
2 dl havregryn
1/2 dl kokosmjöl
1 dl mandelmjöl
1.5 dl brun sukrin (alt kokossocker)
1 msk potatismjöl

Börja med att skära upp rabarber alternativt tina dem om du har i frysen. Strö över potatismjöl och ca 0-75 dl sötning och blanda samman.

Gör sedan smuldegen genom att röra samman havregryn, mjöl och resterande del av sötningen för att sedan dega samman med smöret (smält gärna smöret lite så det blir mjukt innan). Sula det över rabarberna och sätt in i mitten av ugnen på 175 grader cirka 20 minuter. Täck över efter halva tiden om det behövs.

Vi käkade med hallon och oatlys vaniljsås. Smarrigt värre!

June 20, 2017

0 kommentarer


Kladdig Kladdkaka (utan socker och vitt mjöl)

Igår firade vi vår tvååring med buller, bång och en riktigt härlig kladdkaka. Ni vet den kladdigaste kladdiga som smakar alldeles himmelskt.  Den var verkligen alldeles fantastiskt fin och även den som var mest skeptisk av alla (pappan min) tyckte den var toppengod. Tvååringen käkade med god aptit och många hallon vid sidan av.

Alldeles magiskt kladdig, fylld med hälsosamma fetter som gör gott för både insida och utsida. Kommer helt klart att bjudas på igen!

Ingredienser:
3 ägg
2 dl kokosolja
2 1/2 dl kokossocker/brun sukrin
5 msk kakao
3 dl mandelmjöl
1 krm vaniljpulver
2 krm salt
1 frp kokosgrädde (lila från garant funkar toppen)
1 tsk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta kokosoljan (om den inte redan är mjuk pga värmen ute), rör samman ägg och kokossocker under tiden och rör sedan ner kokosolja. Blanda samman de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner lite i taget i äggsmeten tills allt är ordentligt blandat.

Häll ingredienserna i en springform (20-22 cm i diameter) och sätt in i mitten av ugnen ca 11 minuter. Ta ut, låt svalna och servera med kokosgrädde som vispats samman med lite kakao.

Kan lova att den var toppengod även dagen efter (det lilla som vart kvar av kaka nummer två..)

June 06, 2017

0 kommentarer


Cheesecake ~ LemonLime

Hälsosamma desserter måste vara det bästa som finns. Gärna lite lagom frusna nu i värmen. Om jag får välja (och det får jag såklart eftersom jag gör godsakerna) blir det oftast i form av choklad året om. Nu under sommaren lockar dock lite syrliga smaker som lime och citron lite mer. Som en ljuvlig cheesecake med LemonLime till exempel. En vegansk och raw version som gör gott inifrån och ut.

Rawfood desserter är min passion och det går att variera i oändlighet - och jag har bjudit dylika sockerjunkies som har älskar mina desserter också så de går absolut att bjuda på även om jag vet att många är skeptiska. Enkla att göra är de också allt som oftast, bara en äger en mixer eller matberedare (blir inte lika slätt i matberedare men funkar absolut).

Ingredienser botten:

2 dl pekannötter (eller valfria nötter)

8 dadlar

1 nypa flingsalt + ev lite vatten.

Ingredienser fyllning:

2 dl cashewnötter

1/2 dl vatten

1 1/2 dl kokosolja

3/4 dl agavesirap (eller liknande)

1 nypa salt

1 dl limejuice

1 dl citronjuice

smält choklad

Börja med att blötlägga cashewnötter i vatten, gärna en fyra timmar. Det funkar även utan att blötlägga men resultatet kan bli mindre slätt samt att en inte rensar bort slagg från nötterna.

Gör sedan botten genom att köra alla ingredienser till denna i en matberedare, eventuellt behöver det tillsättas lite vatten för att det skall bli kladdig konsistens (beror på hur färska dadlarna är). Tryck ut i botten av en springform.

Mixa därefter alla ingredienser till fyllningen bortsett från kokosoljan till en slät smet. Smält kokosoljan i ett vattenbad och häll ner i cashewblandningen och mixa igen. Häll över i springformen och sätt in i frysen så det kan stelna (kylen går också utmärkt men det tar längre tid bara. Smält lite raw choklad över vattebad och ringla över lagom till serveringen.

Bästa vardagsglassarna

Recept på bananglass

Testa göra den här nyttiga bananglassen på pinne med smak av bär...

Läs hela blogginlägget >

Annika älskar att experimentera med udda, hälsosamma recept!

Hälsosam livsstil av Annika Dahlgren - Naturalbox.se

Jag älskar att experimentera med udda, hälsosamma recept, utan gluten och socker...

Läs hela blogginlägget >