Indisk gryta med näringstäta Quinoa och magosalsa

Härliga Quinoa är ett näringstätt livsmedel. Quinoa innehåller Vitamin B1 B2 B3 B6 B9 (folat) E och mineraler som Magnesium och Fosfor.  Vitamin B9 Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Då cellbildningen ökar som tex hos barn som växer eller för gravid, ökar behovet av folat. 

 

 

Indisk gryta med quinoa och mangosalsa

  • Kyckling el kikärtor
    • 2 cm gurkmeja
    • 2 st vitlök
    • 1 gul lök
    • halv dl olivolja
    • 1 burk krossade tomater
    • 100 gram cashewnötter
    • 6 cm ingefära
    • 1 mango
    • en hel kruka koriander
    • salt och peppar
    • 3 dl vit quinoa Ecoliving
    • 3 kryddmått kardemumma kanel och nejlikapulver

Lägg cashewnötterna i vatten så att alla nötter täcks (Låt stå minst i en timma). Sätt på ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt, placera ut kikärtor eller kyckling, krydda med örtsalt och olivolja. Griljera i ugnen ca 45min för kyckling och ca 30 min för kikärtor. Skrär kycklingen i bitar för att få dem bli klara snabbare. Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Sätt igång grytan på svag värme och häll i olivolja. Tillsätt sedan gurkmeja, lök, svartpeppar och vitlök, stek varsamt. Häll sedan i kryddorna och krossade tomater, låt puttra. Skär mangon i små fyrkanter, blanda med nästan hela krykan koriander. Ta ut kycklingen och lägg ner i krutan. Mixa cashewnötterna och vattnet till en fin grädde och blanda ner den i grytan. Pressa sedan ingefäran med en vitlökspress och häll ned i grytan, smaka av. Toppa med sambal och mera koriander.

Må gott / Angelica


Angelica Sjöstedt
Angelica Sjöstedt

Författare

Mitt intresse för kost och hälsa har växt lavinartat på senare år och jag har fått en djup förståelse för att allt vi stoppar i oss påverkar vår hälsa, prestation och välmående. En felaktig kost blir lätt en negativ spiral och kan leda till en skadlig och ohälsosam livsstil. Är det svårt att laga hälsosam mat? Egentligen inte. Man följer ju faktiskt recept när man lagar ohälsosam mat också. Är hälsokost smaklös tråkmat? Absolut inte! Jag vill inspirera till både en god och hälsosam matlagning och livsstil. Det handlar inte om att tokträna på kvarg och kokt torsk eller att hoppa på en bantningskur för att komma i bikinin, utan om att skapa en hälsosam och trivsam livsstil. Något som håller i längden. Jag arbetar sedan många år tillbaka som coach och kostrådgivare åt min sambo som i sin tur arbetar som professionell boxare. För att hjälpa honom att prestera på topp, orka med vardagen och trivas med livet krävs förutom hård träning och optimal återhämtning, en väl kombinerad och noggrant utvald hälsokost. Att han dessutom är tvungen att väga in inför varje tävling är en utmaning men inget hinder. Välkommen att följa med på resan!



Lämna kommentar